Ipari terület vagy lakóövezet? A Gyökér utcában élők döntést sürgetnek

Megosztás

Egy öntudatos közösség, dübörgő kamionok, vitába torkolló lakossági fórum, „nyikorgó” lakosok: Szolnokon, a Gyökér utcában és annak környékén vagyunk, aminek problémájáról először idén februárban írtunk a Szol24-en. A szomszédos utcából a postadepó forgalmának egy részét átterelték ide, ezáltal elviselhetetlenné vált a folyamatos kamionszáguldás és vele együtt az ezzel járó zajhatás. Az egyik ott élő segítségével jártuk körbe a konfliktust.

Nem túl kellemes hangulatú, inkább indulatosnak mondható lakossági fórumot tartottak a Gyökér utca volt cukorgyári kisebédlőjében februárban. Szolnok akkori polgármestere, Szalay Ferenc nem bírta kezelni a helyzetet, az ott élő lakosokat “nyikorgóknak” nevezte, akik, amennyiben kitiltják az ottani üzemeket, majd azért fognak panaszkodni, mert megszűnnek a munkahelyek.

Szalay akkor arról is beszélt, meg kellett volna nézni, hova költöznek, hiszen ez nem egy lakóövezet, hanem a megyeszékhely kiemelten fontos ipari területe.

A városrész életében aktív Soós Priszcilla ellenben azt mondta portálunknak, a hatályos jogszabályok értelmében iparterületen lakóházak önállóan nem helyezhetőek el, azaz a Cukorgyár megszűnése után módosítani kellett volna az ipari övezetben lévő Gyökér utca nagy részét.

A fél évvel ezelőtti fórumon a főépítész, Pataki Ferenc nem szólalt fel, de az idei választások után értesüléseink szerint már nem látta akadályát annak, hogy a lakótelep területét visszasorolják építési övezetbe.

Módosítási kérelmet nyújtottak be a lakók, erről kapcsolatban pedig Pataki arról tájékoztatta őket, hogy előkészíti a javaslatot és benyújtja a közgyűlés számára. A közösséget Soós képviselte, a 2019-2024-es ciklus utolsó ülésén, szeptember 26-án valóban tárgyaltak is a Gyökér utca 2-8. sz. és Tószegi út 43-45/d sz. ingatlanok építési övezetbe sorolásáról.

Az előterjesztés szerint a kialakult adottságoknak megfelelően kisvárosias lakóterületbe sorolják. Nem elhanyagolható részlet, hogy az épületek a regionális szennvíztisztító telep védőtávolságába esnek, a szabályozás pedig azt mondja ki, hogy a bűzös, fertőzésveszélyes és erősen szennyező telephely miatt az épületek nem bővíthetők, csak felújíthatók. A főépítészi vélemény alapján az előterjesztésben leírásra került, hogy felmentést kell kérni a szennvíztisztító miatti korlátozás alól.

A lakók továbbra is kérik, hogy az az egész Gyökér utcára vonatkozóan módosítsák az övezeti besorolást, de az összkép a közgyűlés elé terjesztett határozat ellenére sem pozitív. Sokan panaszkodnak, hogy nagyon kevés teljesült abból, amit az önkormányzat a különböző fórumokon ígért: nem lett második fekvőrendőr és zajvédő, se a vízelvezetés megoldva.

A problémák mellett a Szol24-nek Soós Priszcilla a közösség előremutató és aktív hozzállásáról is beszélt.

A Gyökér utcában lakók nem keseredtek el és nagyon sokat dolgoztak azon, hogy szebbé és élhetőbbe tegyék lakókörnyezetüket. Szemetet szednek, füvet vágnak, cégeket kérnek meg, hogy lemezeljék le a telephelyüket, vagy tegyék rendbe az utcafrontot. Több cég szívesen közreműködik a lakóközösség munkájának segítésében. A lakóközösség gyűjtötte össze a pénzt a Gyökér utcában lévő cégek segítségével az ikonikus vaskapu felújítására, hogy szebb legyen a lakótelep eleje és ez az egy emlék megmaradhasson a régi gyár tiszteletére“.

Szolnokon közel egy évszázadon át minden ősszel tudni lehetett, hogy a cukorrépa-feldolgozás, vagyis a cukorgyár “kampánya” hamarosan kezdetét veszi. Ez az időszak évről évre rengeteg idénymunkásnak és családjuknak adott lehetőséget arra, hogy szerény megélhetéshez jussanak, miközben az állandó alkalmazottak a cukorgyári lakótelepről járhattak be munkahelyükre, amely stabil megélhetést biztosított számukra.

Az 1912-ben alapított Szolnoki Cukorgyár Zrt. két évvel később kezdte meg működését. A gyorsan fejlődő ipar vonzására Szolnok kedvező földrajzi adottságai révén ingyenes telket, 30 éves adómentességet, valamint kamatmentes hitelt biztosított a gyárnak. A csongrádi cukorrépa-termelők jobb kiszolgálása érdekében a MÁV vasútvonalakat fejlesztett és a környékbeli településeken, mint Abony, Törökszentmiklós és Tószeg, földeket béreltek.

A rendszerváltás után az MDF-kormány idején privatizálták, a ’90-es évek elején a Béghin-Say francia vállalat szerzett tulajdonrészt és irányítási jogosultságot. 2003 márciusában a többségi tulajdonos a Nordzucker AG lett. Innentől kezdődött a hanyatlás, majd nem sokkal később a teljes bezárás.

Az identitás azonban a helyiekkel maradt, a közösség idén nyáron több száz négyzetméter régi, szocreál betonfalat festett le és dekorált ki; többek között készült Stadler vonat, mesefal és Cukorgyári emlékfal is, illetve új utcatáblát kapott a Gyökér utca, aminek Soós szerint az üzenete, hogy új időszámítás vette kezdetét.

Úgy véli, ha a másik fél is partner lesz, a leamortizált utcából a lakók a legszebbet és a legjobbat fogják kihozni. A szeptember végén indított petíciójukban azt kérik az önkormányzattól, hogy döntsék el végre, mit szeretnének: ipari területet fenntartani, vagy lakótelepet, mert úgy vélik, a kettő együtt nem működik és a hatályos jogszabály sem engedi ezt a kettősséget.

Az ezzel kapcsolatos kérdésünkkel megkerestük Molnár Ivánt, a körzet önkormányzati képviselőjét. Amennyiben érkezik válasz, a cikkünket frissítjük, bár október 11-én (pénteken), délután négy órától a lakosok ismét szemtől szembe közvetíthetik a panaszaikat számára egy fórum keretében.

FRISSÍTÉS: Megérkezett Molnár Iván képviselő válasza október 9-én, amit teljes terjedelmében közlünk: „A fórum témája nem kapcsolódik a petícióhoz, a Kis-Gyökér úttal kapcsolatban hívtam össze az ott élőket október 11-re. A petícióban szereplő kérdések és kérések a hatáskörömet és lehetőségeimet messze meghaladják, így nem vagyok illetékes arról nyilatkozni. Az új közgyűlés csak október 10-én alakul meg, ennek következtében nem tudok Önnek abban segíteni, hogy milyen döntés várható”.

Képek: Szolnoki Többség Fb, Soós Priszcilla, egykor.hu, Szolnok TV (pillanatkép)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek